Minder vlees
Sinds de vorige zomervakantie ben ik minder vlees gaan eten. Het zat al een tijdje in mijn hoofd, maar op de een of andere manier zag ik er toch tegenop. Wat moest ik dan eten? Hoe zorgde ik voor een volwaardige gezonde avondmaaltijd? Zou ik dan wel alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen? En zo waren er nog wel meer “ja, maren” waardoor ik niet tot actie overging.
Totdat mijn zoon en schoondochter steeds meer lekkere vegetarische recepten met mij deelden en zij de keuze hadden gemaakt om alleen in het weekend vlees, vis of kip te eten. Doordeweeks aten zij vegetarisch of veganistisch. Toen dacht ik: dat ga ik ook doen! En ik moet zeggen, het viel mij alles mee. Genoeg heerlijke recepten te vinden op internet.
Steeds meer Nederlanders maken de keuze om minder vlees te eten. Tussen 2016 en 2019 is dat percentage gestegen van 29 naar 36, blijkt uit de Smart Food Monitor onder 7300 volwassenen, uitgevoerd door onderzoeksbureau Myltiscope. De reden waarom mensen ervoor kiezen om minder dierlijke producten te gebruiken zijn zeer divers. Velen doen dat uit oogpunt van dierenwelzijn. Anderen omdat productie van dierlijke voedingsmiddelen het milieu meer belast dan de productie van plantaardige voeding. Daarnaast spelen gezondheidsaspecten vaak een rol. Een meer plantaardige voedingsstijl vermindert de kans op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
Vlees levert ons verschillende belangrijke voedingsstoffen op. Denk aan eiwitten, ijzer, vitamine B. Wanneer je geen vlees, vis of kip meer eet moet je ervoor zorgen dat je deze voedingsstoffen op een andere manier binnenkrijgt. Goede vlees vervangende producten zijn bijvoorbeeld peulvruchten. Daartoe behoren kikkererwten, linzen, bruine bonen, kidneybonen, maar ook kapucijners.
Ik ben dol op peulvruchten en ze staan de laatste tijd dan ook regelmatig op ons menu. Als curry of als soep. Of als een “rommeltje”, zoals mijn man dat noemt. Hierbij geef ik het recept van zo’n rommeltje: een kapucijnerschotel. Snel klaar, heerlijk en voedzaam. Eet smakelijk!
Benodigdheden (2 personen):
1 grote prei
½ doosje champignons
1 oranje paprika
potje kapucijners
klein blikje tomatenpuree
100 gram ananas in stukjes
1 eetlepel koolzaadolie (of andere oliesoort)
zout, peper en cayennepeper
eventueel geraspte kaas
Bereiding:
Snijd de prei in ringen en was in ruim water. Snijd de champignons in vieren. Maak de paprika schoon en snijd hem in kleine stukjes. Halveer eventueel de ananasstukjes. Spoel de kapucijners af.
Verwarm in een wok of hapjespan de olie. Voeg de preiringen toe en roerbak 1 minuut. Voeg de paprika toe en bak 2 minuten mee. Daarna de champignons, die kort meegebakken worden. Laat de kapucijners goed uitlekken en voeg ze daarna toe aan het groenten mengsel. Schep het geheel door elkaar en verwarm het gedurende enkele minuten. Daarna voeg je de tomatenpuree toe en roe alles door elkaar. Gebruik naar smaak zout, peper en cayennepeper. Als laatste worden de stukjes ananas aan het geheel toegevoegd en even mee gewarmd. Indien gewenst kun je het geheel op het bord bestrooien met geraspte kaas.