Kies voor kleur.
Als je bij de groenteboer staat of bij de groente- en fruitafdeling van de supermarkt valt je meteen iets op: het is er kleurrijk! Alle kleuren van de regenboog liggen er in de schappen. Geel, oranje, rood, wit, blauw, groen en paars, in al haar varianten. Ik wordt meteen vrolijk als ik dat kleurenpalet aanschouw. In mijn winkelmandje komen dan ook veel kleuren terecht.
Maar hoe komt het nou dat deze producten die kleuren hebben? Dat wordt veroorzaakt door natuurlijke kleurpigmenten. Een aantal van die pigmenten heeft ook een gunstig effect op de gezondheid. Denk aan β-caroteen dat een oranje-achtige kleur geeft. Het zit bijvoorbeeld in wortels. β-Caroteen is tevens een stof die in het lichaam wordt ongezet in vitamine A, dat onder andere een rol speelt bij het goed kunnen zien.
Naast de natuurlijke pigmenten bevatten de diverse soorten groenten en fruit ook allerlei andere stoffen. De bekendste zijn de vitaminen en mineralen. Maar er zijn nog veel meer stofjes, die tevens een rol spelen in het behouden van een goede gezondheid. Een voorbeeld is lycopeen, dat in rode tomaten voorkomt. Lycopeen is een antioxidant, een stof die het lichaam beschermt tegen schade. Uit onderzoek blijkt dat het een beschermende werking heeft tegen het ontstaan van kanker en met name prostaatkanker. Ook biedt het mogelijk bescherming tegen hart- en vaatziekten.
In de diverse soorten groenten en fruit zitten diverse bioactieve stoffen. Iedere soort bevat weer een mengeling van andere stoffen. Om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende van al deze stoffen binnenkrijgt kun je het beste zo kleurrijk mogelijk eten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om verschillende groenten te gebruiken bij de warme maaltijd, een fruitsalade te maken of gedurende de dag verschillende kleuren groenten en fruit te nemen. Ook kun je de ene dag groene, de volgende dag oranje en weer een andere dag rode groenten kiezen bij de warme maaltijd. Of maak voor de lunch een kleurrijke salade.
Wat is er nu leuker dan zo’n kleurig bord met groeten of fruit. Dat kun je toch niet laten staan?